onsdag 4 september 2013

Scones, Bakpulver och Jäst

Idag bakade vi bröd, jag och Isak valde att baka scones och här är receptet:

Ingredienser:
4 1/2 vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g margarin
2 dl mjölk


Så här gjorde vi:
Först satte vi på ugnen på 250 grader.

Sedan fixade vi plåten med bakplåtspapper.

Sedan blandade vi mjöl, bakpulver och salt i en skål.

Efter det blandade vi ner margarinet i degen.

Sedan tillsatte vi mjölken.

Efter detta delade vi degen i två delar.

Sedan lade vi delarna på plåten och formade dom till runda kakor med 1, 1/2 cm tjocklek.

Sedan gjorde vi två skåror på varje kaka så att de bildade ett kors, sedan naggade vi kakorna med en gaffel.

Sedan gräddade vi kakorna i ugnen 10 minuter.


När man bakar med jäst måste man tänka på att jästen ska jäsa. När man bakar med bakpulver behöver inte degen jäsa på samma sätt, utan då "jäser" degen i ugnen i stället.

Sedan finns det flera olika sorters typer av jäst, torrjäst och färsk jäst. Torrjäst behöver vatten för att jästsvampen ska vakna till liv och börja jäsa. Den kan förvaras i flera år i torkat tillstånd. Färsk jäst bör förvaras i kyl och håller sig där någon månad innan jästsvampen möglar. En påse (12 g) torrjäst motsvarar ½ paket (25 g) färsk jäst.

Nästan likadant är det med bakpulver, i bakpulver finns bikarbonat, men man kan också enbart baka med t.ex bikarbonat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar