onsdag 3 december 2014

Den moderna konsten



Modernismen.
Jag har valt att göra en parafras ett konstverk som har Marilyn Monroe som motiv. Konstverket är målat av Roy Lichtenstein.

Roy Lichtenstein. (1923 - 1997) Roy Lichtenstein var amerikan, och det var under 60-talet som Lichtenstein slog igenom som konstnär - inte enbart i USA, utan över hela världen.

Roy Lichtenstein använde en diabildsapparat för att projicera seriebilder på duken, för att därefter måla av figurerna med färg och pensel. Lichtensteins noggranna målningar med rasterpunkter blev mycket avslöjande, eftersom banaliteten hos seriefigurerna steg i takt med att formatet på bilderna ökade. De flesta av Lichtensteins kända verk är relativt lika - men inte exakta - kopior av serietidnings-stripes. Efter Lichtensteins första utställning fick han mycket kritik - många konstkritiker tyckte hans målningar var tomma och vulgära. Kritiken till trots, Lichtenstein är en utav Popkonstens största konstnärer.

Popkonst. Under efterkrigsåren hade de abstrakta konstnären eftersträvat konst med hög realism. Popkonstnärena gick motsatt väg. Popkonsten utvecklades i samtidigt i England och USA i mitten av 50-talet. Konstnärerna inom popkonsten hävdade att "vardagen" var  ett konstverk. Motiven var i de flesta fallen föremål direkt från nutida affischer, vardagen och serier. De var ibland helt omgjorda och ibland kopior av originalet. En annan typisk sak för popkonsten är att det finns suddiga gränser mellan konsten och verkligheten, genom att konstnären använder sig av olika tekniker – till exempel datortekniker. Man blandar olika urklipp från tidningar med tryck och olika målade ytor. Under popkonsten började man måla soppburkar, Coca cola-flaskor och tvättmedelsförpackningar - Alla föremål var tillräckligt vackra för att bli avbildade som konst.

Bildanalys.

(Jag vet inte vad konstverket har för namn, eller vilket år konstverket målades - Kanske är konstverket en hyllning till Marilyn Monroe som dog 1962)

Bilden föreställer en kvinna - Marilyn Monroe - och hon står framför en stor grå byggnad. Vi ser att kvinnan ser tankfull ut, och  i denna målningen har vi också turen att se vad det är hon tänker.

Jag tycker kvinnans blick uttrycker känsla, fast jag kan inte sätta fingret på exakt vilken. Sättet som vi ser henne på - lite i grodperspektiv - får mig att känna mig lite underlägsen. Hon känns liksom överlägsen, vacker och storartad på samma gång.

Bakgrunden i bilden känns lugn. Marilyn är såklart blickfånget i bilden, men bilden skulle inte vara den samma utan byggnaden och molnet i bakgrunden.

I Lichtensteins bild ser man tydliga skuggor under Marilyns käke och vid hennes ena hand. Ljuskällan kommer alltså från högra hörnet. På min bild ser man inte skuggorna eftersom hon har ett paraply, vilket stoppar ljuset.

Jag tycker att konstverket är lite roligt och tänkvärt. Jag valde att göra en parafras på konstverket på grund av pratbubblan ("Jag har inget emot att leva i en mans värld så länge jag kan vara en kvinna i den") och för att Marilyns blick var så intensiv på bilden.

Arbetets gång.  Jag började med att leta efter olika bilder på nätet. Till slut fastnade jag för Roy Lichtenstein och hans konstverk av Marilyn Monroe. Sedan gjorde jag en skiss av konstverket på ett A3 papper. Efter det var det bara att börja färglägga bilden. Jag är nöjd med min bild, men när jag jämför bilden med Lichtensteins bild känns den ganska futtig.